Restaurantul Hanu’ lui Manuc – local istoric din Centrul Vechi

Restaurantul Hanu’ lui Manuc – local istoric din Centrul Vechi

Restaurantul Hanu' lui Manuc se află în poate cea mai cunoscută zona a sectorului 3: Centrul vechi. Cu mult înainte de a deveni principalul punctul de întâlnire al tinerilor bucureșteni, Centrul Vechi era locul de întâlnire al negustorilor și bișnițarilor. Acum, Centru Vechi înseamnă localuri, restaurante, cluburi și terase. Dar, în urmă cu mai bine de 400 de ani, același loc era la fel de haotic, forfota la fel de mare, poate chiar mai aprigă, însă din cu totul alte motive. Chiar daca pe atunci bucureștenii nu căutau cele mai vestite localuri de pe Centrul Vechi, cu toții ajungeau în această zonă cu la fel de mult interes și entuziasm, fiind încă de pe atunci un loc de întâlnire și socializare.

Centrul Vechi era acum câteva sute de ani o importantă zonă de întâlnire pentru meșteșugarii și comercianții vremii. Una dintre cele mai vechi zone negustorești din Centrul Vechi este strada Lipscani, cunoscută pe atunci sub numele de Ulița Mare. Strada Lipscani era o importantă arteră ce făcea legătura între marile drumuri comerciale are României. Strada era populată încă din 1590 de negustori ce își înființaseră magazine, prăvălii și hanuri.

Tot pe strada Lipscani, grecii, bulgarii, sârbii, evreii, albanezii și austriecii și-au deschis numeroase prăvălii și bazaruri. Nu de puține ori, comercianții aveau magazinele la parterul caselor și, la etaj, își amenajau locuințele, pentru a fi cât mai aproape de materialele comercializate ce le asigurau traiul de zi cu zi.

Ulița mare devine strada Lipscani abia în 1750 datorită faptului că aici se aflau foarte mulți negustori care aprovizionau prăvăliile cu pânze și țesături importate din Leipzig. De altfel, mare parte din străzile din Centru Vechi poartă numele meșteșugarilor și negustorilor care își desfășurau activitatea acolo. Spre exemplu, strada Șelari era locul unde se puteau găsi diferite obiecte de harnașament. Cu toate acestea, strada Șelari era pe atunci comparată chiar cu Cartierul Roșu din Amsterdam, aici luând naștere și povestea faimoasei curtezane Zaraza.

Cu toate acestea, strada care și-a păstrat în linii mari traseul medieval este srada Franceză din Centrul Vechi. Ea este înconjurată mai ales de case din secolul al XIX-lea – motivul este marele incediu din 1847 în urma căruia multe dintre clăridire vechi au trebuit reconstruite. Cele mai vechi monumente care pot fi găsite acolo și astăzi sunt Curtea veche (sec XIV) și Biserica Mihnea Ciobanul ( 1545 – 1554) – cel mai vechi lăcaș din București. Numele inițial al străzii a fost Ulița Curții – denumirea este documentată pentru prima oară în anul 1649. Dar, în 1659, strada apare documentată sub numele de Ulița Domnească. Ulterior, strada a căpătat numeroase denumiri: Podul de la Domnița Văcărescu la Curtea veche, Ulița Ișlicarilor. Numele de Ulița Franceză i-a dat-o prezența consulatului francez pe această stradă, ulterior ea devenind Strada Franceză.

Restaurantul Hanu’ lui Manuc a fost construit aici în anul 1806 iar terenul pe care hanul a fost construit a aparținut, până la sfărșitul secolului al XVIII-lea, Curții domnești. Arhitectura inițială a Hanului lui Manuc nu se cunoaște în toatalitate, dar, din descrierile vremii, reiese că hanul avea 15 pivnițe boltite, 23 de prăvălii la parter, două saloane mari, zece magazii, camere de servitori, un tunel în care încăpeau 500 de persoane, 107 odăi la etaj, o cafenea și o gradină amenajate în curtea interioară și un chei de piatră lângă râu.

Hanu’ lui Manuc reprezintă atăzi nu doar un important punct turistic din Centru Vechi, din sectorul 3 sau din București. El reprezintă ultimul han tradițional din Europa și un patrimoniu național când vine vorba nu doar despre istoria noastră, a românilor, cât și despre istoria arhitecturală.

Vă așteptăm la Hanu’ lui Manuc pentru a vă bucura de adevărata istorie a Centrului vechi!

Opinii? Sugestii?
Citygrill te ascultă!
0731 49.18.49
office@citygrill.roAbonare newsletterDescoperă Hanul
Istoria Restaurantului Hanu' lui Manuc
Hanu' lui Manuc renovat
Mâncare tradițională
Muzică populară live
Organizare evenimente
Restaurant centrul vechi

Rezervări

Căutăm parteneri
Grupul City Grill caută locații cu
potențial pentru noi restaurante.

octav.dura@citygrill.ro

Căutăm furnizori
Grupul City Grill caută furnizori de
produse alimentare de calitate.

paul.iftode@citygrill.ro

Suntem pe Trip Advisor
Află ce cred clienții noștri despre
experiența din restaurantul nostru.

Hanu' lui Manuc
hanu-lui-manuc-istoric hanu-lui-manuc-renovat mancare-romaneasca-traditionala muzica-populara-live organizare-evenimente-petreceri restaurant-centrul-vechi