Mancarea românească pe vremea lui Manuc

Mancarea românească pe vremea lui Manuc

Mâncarea românească, în ciuda globalizării, rămâne în continuare căutată și poftită de noi toți. Restaurantul Hanu' lui Manuc ne oferă o delicioasă gamă de preparate românești.

Hanu' lui Manuc a fost contruit în anul 1808. Numeroase relatări ale vremii vorbesc despre ospitalitatea de la han, despre odăi și mâncare. Dar cât de mult s-a schimbat obiceiul culinar din punctul de vedere al preparatelor servite dar și din punctul de vedere al preferințelor mesenilor?

Ei bine, nu mulți știm faptul că secolul XIX a reprezentat un secol revoluționar din punctul de vedere al alimentației românilor căci atunci a fost introdus pe piață porumbul. Dacă până atunci țăranii consumau turte coapte de mei, porumbul este acum un aliment de bază care începe să fie cultivat pe teritorii mari. Pâinea albă de gâu se pregătea de obicei doar pentru sărbători. Tot în secolul XIX intră în alimentația românilor un alt aliment acum considerat de bază: cartoful. Mâncărurile erau drese atunci, ca și astăzi, cu usturoi, ardei, hrean, praz, oțet, zeamă de varză, borș, pătrunjel, leuștean sau mărar.

Introducerea acestor noi alimente a scăpat nu doar țara noastră, dar și multe alte țări, de foamete și a dus la evitarea unei crize economice grave. În mâncarea românească ce avea să fie considerată în scurt timp tradițională, meiul a fost înlocuit cu porumbul în totalitate. În perioada în care Hanu' lui Manuc a fost construit, alimentul de bază al țăranului era mămăliga din făina de porumb, la care se mai adăuga varza, laptele, ceapa și usturoiul. Carnea și ouăle nu erau alimente de bază în mâncarea românească deoarece aceste produse erau de cele mai multe ori destinate vânzării, nu consumului.

Mai mult decât atât, țăranii avuți consumau lapte, caș, brânză, smântână, lapte acru și unt, carnea de porc, oaie și vită era consumată rar, fiind ținută mai mult pentru perioada iernii, însă foarte mulți români consumau pe atunci laptele doar atunci când erau bolnavi, sub formă de medicament. Această practică nu era totuși cu totul falsă deoarece, spre exemplu, untul de primăvară preparat de păstorii din zonele subalpine era într-adevăr medicament pentru că vegetația pe care o mâncau oile era alcătuită, în mare parte, din plante medicinale.

Cu toate acestea, în această perioadă au început să apară restaurante faimoase precum Hanu' lui Manuc și Caru' cu bere. Orășenii, în special cei cu “dare de mână” din București, serveau la restaurant carne de purcel și mititei, “mezelicuri“, bomboane de ciocolată, prăjituri și cafea. Mai mult decât atât, localuri precum Hanu lui Manuc erau cunoscute pentru faptul că serveau atât mâncare românească, dar aveau și specific oriental.

Lucrurile stăteau așadar diferit pentru românii burghezi pentru care mâncarea românescă avea un cu totul alt gust. Ei serveau legume în sos, multă carne friptă, pește, budinci și jeleuri, prăjituri cu frișcă, cozonaci clasici românești, plăcinte și clătite cu dulceață.

Alimentația întâlnită în modul de viață al locuitorilor din mediul urban era mult influențată de gastronomia orientală atât în privința felurilor de mâncare, cât și în modul de preparare. În general, aceștia consumau cu plăcere cirobe de legume, tocană de legume cu carne (iahnie lb. Turcă), tocăni cu sos, sarmale (sarmak lb. turcă), pilaf și plăcinte cu brânză și carne. Toate aceste tipuri de preparate orientale erau la mare căutare și se puteau găsi în localuri de tradiție precum Hanu lui Manuc. Tot aici se puteau găsi și dulciuri precum havaua, salepul și limonada ( limoni lb. turcă).

Hanu' lui Manuc oferă chiar și la 200 de ani după deschidere, mâncăruri delicioase românești. Aici găsești fasole bătută tradițională, pâine de casă, mititei, pastramă de berbecuț, ceafă de porc, pește dunărean la cuptor, tocăniță de vițel, varză acră călită, cartofi copți, tort de mere, înghețată artizanală și multe alte preparate boierești. Hanu' lui Manuc păstrează așadar autentic gustul românesc tradițional dar, în acelși timp, se apropie și de infliențele orientale avute încă din secolul XIX.

Te așteptăm la Hanu' lui Manuc să guști cele mai gustoase preparate românești la Hanu lui Manuc! Mâncare românească și nu numai!

Opinii? Sugestii?
Citygrill te ascultă!
0731 49.18.49
office@citygrill.roAbonare newsletterDescoperă Hanul
Istoria Restaurantului Hanu' lui Manuc
Hanu' lui Manuc renovat
Mâncare tradițională
Muzică populară live
Organizare evenimente
Restaurant centrul vechi

Rezervări

Căutăm parteneri
Grupul City Grill caută locații cu
potențial pentru noi restaurante.

octav.dura@citygrill.ro

Căutăm furnizori
Grupul City Grill caută furnizori de
produse alimentare de calitate.

paul.iftode@citygrill.ro

Suntem pe Trip Advisor
Află ce cred clienții noștri despre
experiența din restaurantul nostru.

Hanu' lui Manuc
hanu-lui-manuc-istoric hanu-lui-manuc-renovat mancare-romaneasca-traditionala muzica-populara-live organizare-evenimente-petreceri restaurant-centrul-vechi